Dyscalculie

Dyscalculie

Symptomen

Bij dyscalculie heb je moeite met het begrijpen van cijfers of symbolen (+ ,- ,x ,:). Hierdoor ontstaat verwarring.

Je spiegelt cijfers of zegt bijvoorbeeld 58 en schrijft 85. Ook kan het memoriseren van de tafels een struikelblok zijn. Verder kunnen rekenwoorden waar geen beeld bij is (bijvoorbeeld meer, minder, tussen), tevens voor verwarring zorgen.

Het kan zijn dat je, behalve met moeite met rekenen, ook moeite hebt met een of meer van de volgende vaardigheden:

 

* Verschil tussen links en rechts kennen

* Aanwijzingen of instructies opvolgen, kaartlezen

* Klokkijken, op tijd komen

* Ordenen, dingen in de juiste volgorde plaatsen

* Ruimtelijk inzicht

 

De counseling

Tijdens de counseling wordt eerst de waarneming gecorrigeerd, je leert je aandacht beter richten. Dit noemt Ron Davis oriëntatie. Vervolgens gaan we met behulp van klei beelden maken van de basisconcepten die nodig zijn om goed te kunnen rekenen. Deze concepten zijn o.a. verandering, consequentie, oorzaak en gevolg, tijd, volgorde en ordenen.

 

Daarna krijg je door het gebruik van beelden inzicht in het rekenen. Dit doen we met een honderdveld van balletjes klei.

Door de symbolen en triggerwoorden die jou in verwarring brengen uit te beelden in klei en met het woord op te slaan in je hoofd, kun je ze later gemakkelijk terugvinden. Hierdoor wordt rekenen een stuk inzichtelijker!

Je leert rekenen op een ontspannen manier die veel beter aansluit bij jouw visuele denkstijl!

Praktijkgegevens:

Fahrenheitstraat 14,

3817WD Amersfoort

Mobiel: 06-15209156

E-mail: m.bastianen@gavegave.nl

 

Marianne Bastianen is lid van de Davis Dyslexia Association International. Beroepsmatige dienstverlening aangeduid als Davis®, Davis Dyslexia Correction®, Davis Symbol Mastery®, en Davis Orientation Counseling® mag uitsluitend verleend worden door mensen die opgeleid en gecertificeerd zijn door de Davis Dyslexia Association International