Nieuws en reacties

Nieuws uit de praktijk

Deze berichten zijn ook op mijn Facebook pagina verschenen. 

22-10-2018

Lees hier mijn blog over signalen in groep 1 en 2 die kunnen duiden op dyslexie.

Handschriftverbetering

In mijn praktijk kwam een meisje van 12. Voor haar was het leren lezen destijds in groep 3, in combinatie met het leren van de schrijfletters, veel te verwarrend. Sommige letters worden namelijk totaal anders geschreven dan ze aangeleerd worden en in een boek staan:

met lussen (b, f, g, h, k, l, y) of met een haakje juist de andere kant op (r), of in een hele andere vorm (s)!

Zij kwam bij mij en wilde graag aan elkaar leren schrijven, omdat dat sneller gaat. Nu ze in de brugklas zit, moet ze veel aantekeningen maken.

Met behulp van de Davis methode kon ze nu wél zien hoe de letters geschreven worden en hiermee gaan oefenen. Het schrijven gaat vlotter en zij kan nu veel makkelijker lezen wat ze geschreven heeft..

#wateenverschil #lhandschriftverbetering #davismethode #dyslexie

Voor de counseling

Na de counseling

3-Dimensionaal waarnemen bij letters: verwarring! (1)

Een tijdje geleden was er een meisje in mijn praktijk voor leesproblemen. We ontdekten tijdens het kleien en benoemen van de letters verwarring bij de t en de f. Ze bekeek ze op een 3-D manier, dus van alle kanten, op zijn kop en gespiegeld. Ze kwam erachter dat ze bij elke woord waar de t of f in voorkomt, er een beeld van de letter in haar hoofd bij moest gaan zoeken. Bij een woordje als “juf” lukte dit nog wel vlot, maar is het nou "het of hef", "wat of waf", "fit of tif" ? (bestaat tif wel?… de twijfel sloeg toe).

Die verwarring hebben we samen weggenomen! Ze leest nu moeiteloos de woordjes met t en f. Is dat niet tof !?!

 Een mooi filmpje over de talenten die mensen met dyslexie hebben. Zo belangrijk voor je eigenwaarde!

3-Dimensionaal waarnemen bij letters: verwarring! (2)

Bij dyslexie denk je meteen aan de b-d verwarring. Maar er kunnen ook andere triggers zijn. Bij elke persoon kan dit anders zijn. Ook zien sommige mensen verschillende groottes of dieptes in letters. Vandaag heb ik een trigger op de a en de g ontdekt en de verwarring bij mijn klantje weg kunnen nemen. Dan kun je verder in het leesproces!

Praktijkgegevens:

Fahrenheitstraat 14,

3817WD Amersfoort

Mobiel: 06-15209156

E-mail: m.bastianen@gavegave.nl

 

Marianne Bastianen is lid van de Davis Dyslexia Association International. Beroepsmatige dienstverlening aangeduid als Davis®, Davis Dyslexia Correction®, Davis Symbol Mastery®, en Davis Orientation Counseling® mag uitsluitend verleend worden door mensen die opgeleid en gecertificeerd zijn door de Davis Dyslexia Association International